By zoran.railic / Saveti / 2 Comments

Čišćenje LCD monitora

Šta treba znati o LCD ekranima?

Isto kao i stariji CRT monitori, i LCD paneli (ili ekrani kao što se ponekad zovu) se sve vreme ponašaju kao magneti za prašinu, da ne spominjemo lošu naviku većine ljudi koji ostavljaju otiske prstiju svuda po vizuelnom području.

Za razliku od CRT monitora koji imaju ekran od jakog stakla i koji podržavaju svaku vrstu sredstva za čišćenje koju biste želeli da upotrebite, LCD paneli su mnogo krhkiji i skloni ogrebotinama. Pošto je ekran obložen supstancom protiv odsjaja, važno je da zapamtite da smete da upotrebite samo ona sredstva za čišćenje koja to neće rastvoriti. Dakle bez alkohola, deterdženata i tradicionalnijeg sapuna i vode, takođe zbog toga što je sam ekran mek i lako se može oštetiti i nikada nemojte da upotrebite abrazivne supstance za čišćenje, uvek koristite meke tkanine i nikada nemojte da upotrebite žicu za ribanje.

Isto tako treba da zapamtite da pre nego što počnete čišćenje LCD ekrana, on treba da bude isključen iz struje. Najbolje rešenje je da očistite LCD panel tako što ćete upotrebiti meku krpu ili papirni ubrus i prvo uklonite svu prašinu. Zatim, ako ima još prljavštine ili otisaka prstiju, upotrebite nekoliko kapi čiste vode ili odgovarajućeg sredstva za čišćenje. Budite pažljivi sa vodom ili sredstvom za čišćenje, pošto im elektronske komponente (koje su uključene u LCD) nisu baš dobri prijatelji. Uvek očistite ekran i ne dozvolite da se tečnost skuplja na njegovim uglovima. I to je to. Sada konačno vidite šta se dešava na ekranu.

Da biste bezbedno očistili svoj monitor, pratite sledeće korake:
 1. Isključite naponski kabel
 2. Nanesite malu količinu blagog i neabrazivnog deterdženta na mekano parče tkanine.
 3. Nežno obrišite površinu ekrana. Koristie najmanji mogući pritisak.

 

Nikada ne koristite jake hemikalije da očistite LCD mointor. Deterdženti sa sledećim sastojcima su OK za korišćenje:
 1. Voda
 2. Sirće(pomešano sa vodom)
 3. Izopropil alkohol
 4. Petroleum Benzen.

 

NE koristie sredstva za čišćenje koja sadrže:
 1. Aceton-Etil alkohol
 2. Etil kiseleinu
 3. Amonijak

 

2 Comments

 • SLAVISA

  lcd monitor ne pokazuje tacne parametre za dizanje tereta.napomena monitor se nalazi u radnoj kabini rukovaoca autodizalice ZOOMLION kineska proizvodnja.

 • Branislav

  Imam problem sa laptopom Lenovo R60 displej mu je polomljen pa me interesuje dali moze da se zameni displej i koliko to kosta dal se isplati
  pozdrav

 • Write a Comment

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  seven − 3 =